Dement ,en anhörig sjukdom

Dement ,en anhörig sjukdom!

Demenssjukdom är en anhörig sjukdom ,och jag har sagt i många år att vår lilla mor är dement. Ja det stämmer, nu är det bekräftat.  Jag blir ledsen när jag ser min mamma det är inte min mor mer. Hon kan inte hjälpa det jag vet men ändå.

Jag frågar mig själv min familj! Visst har det blivit värre! Jo det har det. Vi når henne inte kan inte skämta utan hon alltid skäller på oss med grova ord precis som en tonåring och under bältet ord. Det är inte min mamma mer,hon som alltid var så snygg, välklädd väl målad osv, nu ser hon ut som en liten grå mus som tinar bort.

Vi har bestämt att göra det så bra för henne som möjligt den tid hon har kvar på jordelivet.

Vi var i går på minnesenheten för utredning och det tog 3 1/5 timme,  svara på frågor, träffa en syrra, blodprov, läkare, blodprov, syrra och åter läkare. Där efter ville dom ha ett ryggmärgsvätska för att riktigt konstatera att det är panlobsdement hon lider av. Mamma vägrar och jag håller med,det gick ju lika bra med en röntgen men där är väntetid.

 

Demenssjukdom finns i 8 olika stadier. 1, första är irritationen, kanske stress eller är hon arg.

2, det händer om och om igen! Problem som den sjuke inte ser men som vi anhöriga gör.

3, känslofasen är uppenbar att något är fel, man märker att det stämmer inte, starka känslor som ilska,  besvikelse  och hopp om förtvivlan.

3, aktivitet fas -något måste göras, komunen,besök hos doktorn,  remiss till specialister på detta, röntgen  och massa provtagningar.  Ofta nekar den sjuke  dessutom att alla fel kan bero på sjukdom.

4, dygnet runt fas 36 timmar! Man upplever att man bara passar upp ingen egen tid och dygnets 24 timmar. Dagliverksamhet, hemtjänst, avlastning.

5, beslutsfasen,  för eller senare kommer dagen då man måste fatta beslut om demensboende.

6, seprationfasen, det är tungt att lämna över någon man har vårdat i många år. Den andra kan känna sig överflödig.

7, avslutnings fasen ett stort steg av bearbetning när dom lämnar oss, men jag vet att hon får det bra på andra sidan. Än är det inte dags.

Turen till Malmö, Sveriges 3dje största stad, avslutades en runda runt pildammarna som är Malmös stolthet jag kan bara hålla med.

Kärlek och ljus/Anna

Ni vet om ni vill ha medial rådgivning så kan ni ringa 0939-1954..

#annamediumskåne#dementen anhörig sjukdom#

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *