Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Uppsala slott brukar ha Lucia på taket

I Uppsala brukar Lucia varje år klättra upp i slottets tak dvs Uppsala slott tak.

I stället för att klättra upp på Uppsala slotts tak och risker sitt liv så finns det bättre sätt att visa upp sig för allmänheten. Hur häftigt vore det inte att se Lucia flyga i luften varje år genom att prova Upplevelse.com som har upplevelse flyg en Vindtunnel utomhus i den friska luften dessutom. Uppsala slott

uppsala slott

Vem var Lucia? Uppsala slott

Lucia är en högtid som firas den 13 december, samt namnet på högtidens huvudperson. I Sverige ingår Lucia tillsammans med advent i förberedelserna till julfirandet.

Lucia dog när hon var ca 22 år gammal

Lucia är en historisk person som föddes i Syrakusa på Sicilien på 280-talet. Det är också historiskt belagt att hon blev martyr för sin tros skull. I den katolska traditionen är hon skyddshelgon för de blinda. Det röda skärpet som Lucia har står just för det blod hon uppoffrade.

I det romerska samhället var det på den tiden straffbart att vara kristen. Lucia blev förmodligen dödad år 304 under kejsar Diocletianus förföljelse av de kristna. Hon blev alltså inte äldre än 20–25 år.

Flygande Lucia varje år med Upplevelse.com

Vem om inte Lucia själv borde få flyga som en fågel varje år genom Upplevelse.com så att alla i varje stad kan se henne. Denna upplevelse.com finns just nu i Stockholm och Uppsala men vi hoppas att den sprider sig till alla städer.

Lucias fästman dödade henne

Tänk att Lucia ändå var född i en familj som var otrolig rika och det sägs att hon redan som barn bestämde sig för att aldrig gifta sig och för att ge allt hon ägde till de fattiga. Hon ville nämligen bli en nunna och därför inte gifta sig. Fästmannen ska inte få uppleva hur det känns att flyga som en fågel genom Upplevelse.com utan han ska man slänga ned i en brunn varje år som en extra julfirande.

Lucia blev bortlovad till en man som inte var kristen såsom hon själv var. Legenden säger att hon gav hemgiften till de fattiga och att fästmannen blev så rasande att han avslöjade att hon var kristen och hon blev dödad med svärd. Vem vill ha en sådan pojkvän som för lite pengar ser till att man blir dödad.

13 december en farlig natt innan Lucia

I Sverige var den 13 december en speciell dag långt innan seden med luciatåg kom. Folk har ju inte alltid varit kristna i Sverige utan trott på massor av påhitt som häxor och vad allt nu heter. Lucianatten räknades som årets längsta natt enligt den julianska kalendern. Enligt folktron var den natten farlig, då var övernaturliga makter i farten. Folk höll sig vakna, och för att inte somna så åt man mat.

1 comment / Add your comment below

Lämna ett svar

Till startsidan