Second hand

Allmän information

En second hand butik är en butik som säljer “andra hand’s” varor som är begagnade och använda. Det kan både vara möbler, kläder, skor och allt du har i hemmet. Det finns en hel del organisationer som har second hand butiker där man kan lämna in saker istället för att kasta dom. Som till exempel Myrorna och Erikshjälpen, men det finns också privatägda butiker runt om i landet som säljer second hand saker.

Alla butiker som har hand om second hand varor ser alltid till att dessa är hela, rena och fräscha. Vissa saker kan ha någon repa eller skada, men dom kostar ännu mindre i regel. Annars så kanske man inte ens ser att dom är använda eller använda någon gång. Visst kan man titta lite extra på det man vill köpa, men i allmänhet så är allt helt för försäljning. Man kan göra många kap i en butik om man söker något speciellt.

Det finns också internetsidor där du kan handla och sälja använda saker. Man beställer hem påsar gratis från sidan som man fyller med det du vill sälja. Påsen hämtas sedan vid din dörr eller överenskommet som sedan värderas och läggs ut till försäljning på sidan.

Detta ska man inte köpa på second hand

Även om det är miljövänligt att köpa saker i dessa butiker finns det saker man inte ska köpa på en second hand. Dom finns i regel inte heller på butikerna, men OM man ser dessa så ska man alltså inte köpa dom.

  • Sängar och soffor kan vara lite riskabelt att handla. Här får man nästan tänka över och titta ordentligt innan man köper för gamla soffor och sängar kan innehålla vägglös. Att få dom att försvinna kan vara väldigt svårt. Det man kan göra är att titta i alla smala skarvar och gömslen. Ser du mörka små fläckar över huvudtaget ska du inte handla dom. Det är efter lössens avföring som har fastnat där. Detsamma gäller kuddar och täcken.
  • Leksaker i plast som är mjuka och som du tror/vet är gjorda före 2007. I dom fanns det nämligen ftalalater som det sedan kom ett förbud mot inom EU.
  • Kylar och frysar. Dom kan dra mycket mer el mot en ny.
  • Hjälmar överlag. Även om en hjälm ser helt oanvänd ut så vet man inte hur hel den är eller hur lite den är använd.